Milieuvriendelijke NGO’s zijn talrijk en zeer actief in Brussel, maar ze liggen zwaar onder vuur van de rechtervleugel van de EU, die het bestaan van een “schaduwlobbysysteem” aan de kaak stelt: NGO’s zouden de “instructies” van de Europese Commissie hebben opgevolgd in ruil voor subsidies. Hoewel er geen bewijs is, bestaat de kans dat de NGO’s die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de Green Deal van Europa in de toekomst geen geld meer krijgen, nu de EU op het gebied van milieu achteruitgaat. We nemen een kijkje van dichtbij.
Is er iets mis met de overheidssteun van de EU aan groene NGO’s? Dat is wat veel leden van het rechtse deel van het Europees Parlement roepen. Sinds eind 2024 stelt de Europese Volkspartij (EVP, rechts), de grootste fractie in het parlement, in het bijzonder het bestaan aan de kaak van een vermeend “schaduwlobbysysteem” dat deze organisaties verbindt met de Europese Commissie. In de afgelopen jaren hebben NGO’s naar verluidt subsidies ontvangen van de Europese uitvoerende macht in ruil voor hun belofte om haar “instructies” op te volgen, d.w.z. om te lobbyen bij Europarlementariërs en lidstaten ten gunste van de hervormingsvoorstellen van het Europese Groene Pact.
Deze NGO’s, waaronder het European Environmental Bureau, Friends of the Earth en de Transport and Environment (T&E) federatie, zijn talrijk en zeer actief in Brussel en speelden een belangrijke rol bij het tot stand brengen van de beroemde Green Deal tijdens de vorige ambtstermijn van de Europese Commissie (2019-2024).
Door middel van wetenschappelijke studies, open brieven, bijeenkomsten met wetgevers en andere evenementen hebben de NGO’s geholpen om de vele stukken wetgeving vorm te geven die zijn ontworpen om de transport-, energie-, zware industrie-, financiële en internationale handelssectoren in de richting van koolstofneutraliteit in 2050 te bewegen. Maar zijn de beschuldigingen van de EVP, geuit door de Duitse christendemocraat Monika Hohlmeier en breed uitgemeten in extreem rechts, gegrond?